Heerlijk zelf brood bakken

Over ons
Bakkers en patisseurs

Goedendag! Ik ben Henk en ik ben al sinds mijn 15e werkzaam in de bakkerij. Het is een machtig mooi vak, dat van bakkers en patisseurs, het is zoveel meer dan alleen een tijgerbrood afleveren. Je bent het middelpunt van een gemeenschap en mag voor alle mooie momenten de lekkerste hapjes leveren. Je ziet de gezinnen van je klanten opgroeien en mag alle mooie momenten voorzien van prachtige lekkernijen. Van een slagroomtaart voor de eerste verjaardag van de dochter tot de bruidstaart van diezelfde dochter. Zeker als je zo lang in het vak zit als ik. Ik kan veel erover vertellen en ik hoop dat jullie daarom van mijn blogs zullen genieten.

Zoeken
Categorie├źn
Archief
Recente artikelen

Heerlijk zelf brood bakken

16 juni 2017
 Categorie├źn: Bakkers, Blog


Tegenwoordig wordt er door veel mensen het brood zelf gebakken. Het gaat snel, is goedkoop en lekker. Brood bakken lijkt moeilijk wanneer u het nog nooit gedaan heeft. U kunt niet snel wat verkeerd doen. Is het deeg te droog dan doet u er extra water bij. Is het deeg te nat dan moet u er wat extra meel bij doen. Na ongeveer drie uur zal het brood klaar zijn wanneer je eraan begint. Om het deeg te maken zal u ongeveer een kwartier bezig zijn. De rest van de tijd is het rijzen, bakken of afkoelen. Daarna heeft u heerlijk vers brood.


Het voorbereiden

U kunt in een pannetje water of melk verwarmen tot het lauw is. De helft van de lauwe vloeistof doet u vervolgens in een ander pannetje om er de verse gist in te strooien. U moet tijdens deze handeling goed blijven roeren. De gist moet volledig opgelost zijn tijdens het roeren.  U gaat de bloem met het zout mengen. U maakt in het midden een kuiltje om er het gistmengsel in te kappen. Daarna mengt u nog wat bloem erbij en vervolgens doet u de rest van het water of melk erbij. Laat het zo 10 minuten staan.  U gaat alles mengen tot u een mooie deegbol heeft. U moet ongeveer 10 minuten het geheel stevig kneden en daarbij het iedere keer een kwartslag draaien. Het werkblad moet je regelmatig met bloem bestrooien. Hierdoor zal het deeg niet aan het werkblad gaan kleven. Wanneer het glad aanvoelt is het deeg goed. U laat het onder een doek nog ongeveer een half uur rijzen. Daarna nog even doorkneden. U plaatst het deeg in de bakvorm. Eerst de bakvorm met bloem bestrooien. Leg er vervolgens weer een doek over gedurende een half uurtje. Daarna kunt u het gaan bakken in een voorverwarmde oven. Dit gedurende 30 minuten op 220 0C.  Nadat het klaar is moet u het eerst laten afkoelen. Wanneer het afgekoeld is, kunt u het aansnijden en genieten van een heerlijk gezond en vers brood.


Bake-off brood

U kunt er ook voor kiezen om onafhankelijker te zijn. Hierbij heeft u altijd alle broodproducten in uw diepvriezer en is daardoor gemakkelijk in te spelen op de vraag van de dag. Met bake-off brood heeft u altijd zeer verse producten. U kunt brood gemakkelijk in de namiddag even afbakken. In ongeveer 15 minuten kunt u heerlijke verse broodje op tafel hebben. Dit gaat veel sneller dan wanneer u het brood helemaal zelf bakt. Nu geeft het zelf bakken en bepaalde voldoening, en het ruikt heerlijk in de ruimte waar het brood gebakken wordt.
Beschikt u echter niet over de tijd of ruimte om zelf brood te bakken, kijk dan bij Bakkerij Bartels BV voor heerlijke bake-off brood.